Lopen na krachttraining

lopen na krachttraining

Over het opbouwen van conditie bestaan vele verschillende theorieën. Wat is nou de beste manier om conditie op te bouwen? In onze ogen is het één en ander afhankelijk van het specifieke persoon. Dezelfde vraag kan echter ook gesteld worden omtrent krachttraining: wat is de beste manier om kracht op te bouwen? Ook bij die vraag is er een hoop ruimte voor discussie. De meningen verschillen dan ook behoorlijk.

Ondertussen zijn sommige mensen ook bezig om tegelijkertijd aan hun conditie én kracht te werken. Een training bestaat dan voor een deel uit cardio en voor een deel uit krachttraining. Is dat aan te raden? Is dat goed voor het menselijk lichaam? Behaal je hiermee het optimale resultaat? Ook op die vragen is het lastig om een antwoord te geven. Wat we wel weten, is dat een loopband een uiterst effectief hulpmiddel is. Met een loopband verbrand je namelijk de meeste calorieën. Bekijk onderstaand lijstje maar eens:

  • Loopband: 17 kcal per minuut
  • Hometrainer: 14 kcal per minuut
  • Crosstrainer: 13 kcal per minuut
  • Roeiapparaat: 11 kcal per minuut

In vergelijking met andere cardio apparaten is een loopband verreweg de meest efficiënte. Per minuut kan je 17 kilocalorieën verbranden op een loopband, terwijl dat met bijvoorbeeld een crosstrainer maar 13 kilocalorieën per minuut is.

Zoals we al zeiden, zijn sommige mensen tegelijkertijd met conditie en kracht bezig. Als je gebruik van een loopband maakt, draait dat met name om conditie en uithoudingsvermogen. Uiteraard heb je ook een spiermassa nodig om zo lang en zo hard mogelijk op een loopband te kunnen rennen. Het is dan ook goed mogelijk dat je na een krachttraining nog een stuk hard gaat lopen. Is dat verstandig? Is het aan te raden om na een krachttraining nog gebruik te maken van een loopband? Dat zijn in onze ogen uiterst interessante vragen waar we dan ook graag een antwoord op geven.

Cardio- en krachttraining combineren

cardio en krachttraining combineren

Is het aan te raden om cardio- en krachttraining met elkaar te combineren? Als je dit pakweg 20 jaar geleden vroeg, werd je raar aangekeken. Destijds was de krachttraining namelijk nog niet zo vanzelfsprekend als dat het nu is. Als je op dit moment een sportschool in loopt, zie je veel mensen met krachttraining bezig zijn. Meerdere onderzoeken hebben door de jaren heen een duidelijke conclusie uitgewezen: het is absoluut bevorderlijk om cardio- en krachttraining met elkaar te combineren. Daarbij moeten we wel een kanttekening plaatsen: het is alleen verstandig als je het op de juiste manier weet te combineren. In dit artikel vertellen we je dan ook graag nog iets meer over het lopen na een krachttraining.

Gebruik maken van een loopband na een krachttraining

Op onze website kan je werkelijk waar alle informatie over loopbanden vinden. Wij vinden het dan ook belangrijk om je op de juiste manier te informeren over trainingsschema’s. Bij een loopband is het namelijk óók van belang dat je hier op de juiste manier gebruik van maakt. Dat betekent: niet te lang hardlopen. Je moet overbelasting namelijk ten koste van alles voorkomen. De vraag is dan ook in hoeverre je hardlopen met krachttraining kunt combineren. Als je deze twee trainingen achter elkaar doet, loop je immers het risico op overbelasting.

Als je een krachttraining achter de rug hebt, zijn je spieren immers al voldoende aangesproken. Je hebt je spieren een uiterste krachtinspanning laten leveren. Als je op de loopband dan ook nog het uiterste van je spieren gaat eisen, kan je blessures oplopen. Het advies is dan ook om met beleid om te gaan met beide trainingen. Combineer de trainingen alleen als het goed aan voelt en als het binnen je trainingsschema past.

Aandachtspunten bij hardlopen na een krachttraining

aandachtspunten bij hardlopen na een krachttraining

Heb je een heerlijke leg day gehad? Heb je al je beenspieren getraind? Wees dan absoluut voorzichtig met het hardlopen op een loopband. Ook bij het hardlopen spreek je de beenspieren immers bovengemiddeld aan. Om deze twee trainingsvormen toch te kunnen combineren, moet je rekening houden met onderstaande aandachtspunten:

Verdiep je in de trainingsvormen

Het is van belang dat je exact weet wat cardio inhoudt en wat krachttraining inhoudt. Je moet weten welke spieren je bij welke variant aan het trainen bent. Als je hier van op de hoogte bent, weet je namelijk waar je mee bezig bent. Hierbij leer je dan ook direct dat je te allen tijde naar je lichaam moet luisteren.

Neem voldoende rust

Ga je de poging wagen om het hardlopen op een elektrische loopband te combineren met krachttraining?

Doe dan eerst de krachttraining en neem vervolgens voldoende rust. Het is absoluut onverstandig om met vermoeide en verzuurde benen op een hardloopband te gaan staan. Daarmee is de kans op blessures groot en bovendien kunnen je spieren hierdoor niet optimaal herstellen.

Met een dergelijke training behaal je dan ook een averechts resultaat. Je conditie wordt er niet beter op en je spieren worden er ook niet sterker van.

Moraal van dit aandachtspunt: neem altijd voldoende rust tussen twee trainingen in. En schakel indien nodig professionele hardloop coaching in.

En heb je het moeilijk om gemotiveerd te blijven? Lees dan hier onze 11 tips.

Koop een goede loopband

focus fitness senator iplus loopband

De Focus Fitness Senator is geen goedkope maar wel een kwalitatieve loopband

Dit aandachtspunt klinkt wellicht als een open deur, maar dat is het zeker niet. Bij een loopband heb je namelijk meerdere gradaties van kwaliteiten. Dat zie je onder andere aan het prijskaartje van de verschillende loopbanden terug.

Een loopband met een hoger prijskaartje zoals de Focus Fitness Senator heeft normaliter ook een betere kwaliteit.

Die kwaliteit is onder andere terug te vinden in de vering. Deze vering is ontzettend belangrijk voor je spieren. Het is namelijk wenselijk dat de loopband goed mee veert.

Als dat het geval is, worden de krachten opgevangen door de loopband en niet door je gewrichten. Dat is absoluut wenselijk, zeker als je hiervoor al een krachttraining hebt gedaan.

Een goede loopband is er dan ook één die voldoende vering biedt, iets wat bij goedkope loopbanden niet steeds het geval is.

Vergeet niet dat ook een goede loopband op tijd en stond moet onderhouden worden. Lees hiervoor ons artikel over loopbanden onderhouden.

--> Bekijk al onze loopband reviews

Kortom: het is mogelijk om op de hardloopband te stappen na een krachttraining. Houd echter wel rekening met bovenstaande aandachtspunten en luister te allen tijde naar je eigen lichaam.