Loopband onderhouden

Loopband onderhouden

Hoe lekker is het om thuis aan je conditie te kunnen werken? Hoe prettig is het om thuis lekker te kunnen ontspannen? Dat is mogelijk! Door een loopband aan te schaffen, creëer je min of meer een sportschool aan huis. Als je heerlijk een stuk hard wilt lopen, hoef je niet de kou in. Je hoeft je huis niet eens te verlaten. Nee, je kleedt je om, je loopt naar de loopband toe en je gaat direct aan de slag. Je begint op een relatief laag tempo om even warm te worden. Nadien ga je steeds harder en harder. Middels bijvoorbeeld een interval training kan je het beste uit jezelf naar boven halen. Ook is het mogelijk om juist een duurtraining te volgen. Dat wil zeggen dat je zo lang mogelijk op een constante snelheid gaat lopen. Meerdere onderzoeken laten overigens zien dat een intervaltraining vele malen efficiënter is voor bijvoorbeeld vetverbranding.

Maar, genoeg over trainingsprogramma’s gesproken. In dit artikel willen we namelijk naar een ander specifiek onderwerp kijken. Als je een loopband gekocht hebt, moet je deze af en toe onderhouden. Hoe kan je het beste een loopband onderhouden? Waar moet je zoal aan denken? Met welke frequentie moet je een loopband schoonmaken? Dergelijke vragen komen in dit artikel uitgebreid aan bod. Na het lezen van dit artikel weet je dan ook exact hoe je jouw loopband tot in perfectie kunt onderhouden.

Waarom een loopband onderhouden?

Maar, wat is nou eigenlijk een reden om je loopband te onderhouden? Is het niet zo dat een loopband onderhoudsvrij is? Nee, dat is een loopband niet. Er zijn meerdere redenen waarom het belangrijk is om je loopband te onderhouden. Een daarvan heeft te maken met de levensduur van de loopband. Als je de loopband op de juiste manier onderhoudt, verleng je simpelweg de levensduur van de loopband. Je kunt daardoor langer gebruik maken van de loopband; prettig voor je portemonnee!

Daarnaast zorgt het onderhouden van de loopband ook voor een mindere belasting voor je lichaam. Bij het hardlopen krijgt je lichaam namelijk continue met krachten te maken. Op het moment dat jij je voet op de loopband neerzet, komt daar een kracht bij vrij. Die kracht moet opgevangen worden. Bij goede loopbanden wordt dit gedaan door de vering die in de loopband aanwezig is. Maar, deze vering kan na verloop van tijd ook iets minder gaan worden. Door de loopband op de juiste manier te onderhouden, blijft deze vering langer in de gewenste staat. Dit betekent dat je lichaam niet al te zwaar belast wordt bij het lopen op de loopband. Een belangrijke bezigheid hierbij is overigens ook om de band op spanning te houden. Dat is dan ook één van de hoofdpunten bij het onderhoud van een loopband. Meer hierover kan je later in dit artikel lezen.

Hoe kan je een loopband onderhouden?

hoe een loopband onderhouden

Uiteraard is dit voor veel eigenaren van een loopband een belangrijke vraag. Op welke manier kan je een loopband onderhouden? We kunnen eigenlijk drie taken onderscheiden die onder het ‘onderhouden van een loopband’ vallen. Deze drie taken hebben we hieronder duidelijk toegelicht.

De eerste taak heeft betrekking op het smeren van de loopband. Een loopband maakt continue een draaiende beweging; dit kan je vergelijken met een fietsketting. Bij een fietsketting moet je de ketting soms ook insmeren met olie, zodat de ketting feilloos rond blijft draaien. Dat is nou ook exact het geval bij een loopband. Een loopband maakt een glijdende beweging over een plaat. Het is de bedoeling dat deze beweging zonder enige weerstand gaat. Door het toestel in te smeren, is er voldoende olie aanwezig om de glijdende beweging te voltooien. Als deze niet gesmeerd is, krijgt de loopband simpelweg weerstand van de vlakke plaat. Het is de bedoeling dat de loopband feilloos langs de vlakke plaat glijdt. Dat is alleen mogelijk als je de loopband af en toe insmeert met olie. Na het insmeren van de olie kan je het apparaat het beste 1 tot 2 minuten rond laten draaien. Op die manier wordt de olie overal goed opgenomen.

Daarnaast is het ook aan te raden om de band af en toe opnieuw te spannen. Na verloop van tijd is het namelijk gebruikelijk dat de spanning van de loopband afneemt. Daar is niet al te veel aan te doen. Het gevolg hiervan is echter dat de loopband gaat slippen en niet meer feilloos rond draait. Het advies is dan ook om de band opnieuw te spannen. Hoe dit exact werkt, is altijd terug te vinden in de handleiding. Door de loopband te spannen, houd je alle componenten in optimale conditie. Bovendien loopt het een stuk prettiger als de band feilloos een rondje kan maken.

Tot slot willen we je nog het volgende adviseren: houd de motor van de loopband vrij van stof. Als de loopband in huis staat, is het gewoonlijk dat stof neer dwaalt op de loopband. Het stof kan zich op de motor echter gaan hechten aan één van de printplaten. Doordat de printplaten min of meer bedekt onder het stof raken, kan de werking hiervan afnemen. De elektronische signalen worden hierdoor verstoord, waardoor de loopband bijvoorbeeld haperig gaat bewegen. Dat kan je makkelijk voorkomen door de motor soms vrij te maken van stof!

Loopband onderhouden

Door bovenstaande drie onderhoudstaken uit te voeren, kan je ontzettend lang van een loopband genieten. Dat is zeker het geval als je een kwalitatief hoogwaardige model koopt. Een dergelijke loopband maakt bijvoorbeeld een feilloze beweging. Dat is niet alleen prettig tijdens het lopen, maar is ook nog eens goed voor de lichamelijke belasting. Een kwalitatief hoogwaardig model zoals de Focus Fitness Jet 9 iPlus vangt namelijk de meeste klappen op zodra jij een stap zet. Je gewrichten krijgen op die manier minder te maken met de flinke klappen. Ben je benieuwd naar de beste loopbanden die momenteel te verkrijgen zijn? Neem een kijkje op onze uitgebreide website. Wij hebben namelijk ongelooflijk veel reviews online staan. Als je een loopband hebt gekocht, is het dus aan te raden om beste bovenstaande onderhoudstaken uit te voeren. Veel succes!