• You are here:
  • Home »

Elektrische loopbanden

De correlatie tussen gezondheid en fitness is nog nooit zo sterk geweest. Medische studies blijven bewijzen dat het belangrijk is om regelmatig te bewegen en zo zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid te verbeteren. De vraag blijft welke soort beweging hiervoor het beste werkt. Aan een goed tempo wandelen gedurende minstens 150 minuten per week kan de kans op een aantal aandoeningen gekoppeld aan ouderdom drastisch verminderen. En daar zou een elektrische loopband bij kunnen helpen.

Echter, veel mensen kunnen die training niet volhouden door de druk op hun botten, spieren en gewichten. Voor hen is een lichtere training, dat dezelfde voordelen biedt een betere optie. Wandelen op loopbanden is uitgegroeid tot een populair alternatief voor andere trainingen. Deze trend komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Mensen die geïnteresseerd zijn om een elektrisch loopband of een handmatige te kopen zouden de vele gezondheidsvoordelen door het toestel moeten kennen alsook de voor- en nadelen van de verschillende type loopbanden en de factoren waarmee rekening gehouden moet worden alvorens over te gaan tot aankoop.


Gezondheidsvoordelen

Voor je kan beslissen om een elektrische loopband of een manuele te kopen, moet je eerst overtuigd zijn van de waarde van een loopband. Door de beperkte “druk” op gewrichten en de immense gezondheidsvoordelen zijn de meeste zorgverleners er van overtuigd dat wandelen één van de beste fysieke activiteiten is, op zwemmen na. Wandelen op een loopband is dus een uitstekende keuze. Echter, veel mensen hebben weinig of geen tijd om naar de sportschool te gaan. In plaats daarvan, zetten ze thuis een loopband op om toch van de gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren.

Spieren aanmaken

Gewichtheffen is niet de enige manier om spieren bij te krijgen. Meer zelfs, gewichtheffen brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee als de oefeningen niet op de juiste manier worden uitgevoerd. Regelmatig lange trainingen op een loopband met interval snelheden zorgen voor sterke spieren, botten, pezen en gewrichten. De meeste mensen zijn er zich niet van bewust dat op een loopband lopen eigenlijk ook een soort gewichtheffen is waarbij de loopband een trekkracht op de spier genereert dat ouderdoms gerelateerde spier- en botverlies tegengaat.

Soepele gewrichten

Een van de tekenen die wijzen op veroudering is het aftakelen van de gewrichten. Voor op de kieën en de schouder gewrichten. Wandelen zorgt ervoor dat deze gewrichten soepel blijven wat zeer belangrijk is voor mensen die last hebben van artritis of zich in die risico doelgroep bevinden. Een loopband vermindert de impact op de enkels, knieën en heupgewrichten dat meestal niet goed aanvoelt wanneer men op asfalt loopt. Door de schokdemping van de riem voelt lopen op een elektrische loopband veel beter aan.

Cardiovasculaire voordelen

Artsen duiden wandelen aan als de training dat het minst stresserend werkt voor het lichaam om het cardiovasculair systeem te verbeteren. Toch kan zelfs wandelen leiden tot pijnlijke voeten en benen. Wandelen op een loopband zal dit verbeteren door de hartspieren te verbeteren, de bloeddruk te verlagen en dat allemaal zonder het risico op kwetsuren aan de benen. Studies bewijzen dat regelmatig stevige wandelen te doen ook het cholesterolgehalte en het risico op hartaanvallen verminderen. Sommige loopband fabrikanten voorzien hun toestellen van hartslagmeters om gebruikers in staat te stellen om hun cardiovasculaire vooruitgang te meten en te maximaliseren.

Gewichtsverlies

In plaats van te diëten of trendy dure machines te gebruiken zouden mensen die willen afvallen ook een manuele of elektrische loopband moeten overwegen. Loopbanden versnellen het gewichtsverlies door calorieën te verbranden en tegelijk het metabolisme te behouden. Veel loopbanden zijn voorzien van calorie tellers waarmee je gedurende de training kan zien hoeveel calorieën je al verbrandt hebt. Dit kan zeer motiverend werken. Langere sessies aan een vlot tempo betekent dat er meer calorieën worden verbrand.

Verminderd risico op ziekte

Medische studies besluiten dat lopen op loopbanden het risico op diabetes type 2, degeneratieve artritis, hoge bloeddruk, alsook borst- en darmkanker kunnen verminderen. Naast de fysieke voordelen, zorgen regelmatige trainingen op een elektrische loopband er ook voor dat de geestelijke gezondheid verbetert. Mensen die lijden aan depressie en acute angstaanvallen merken vaak na enkele dagen een verbetering.

Voor- en nadelen

Het belangrijkste verschil tussen elektrische en manuele loopbanden ligt in hoe de loopband werkt. Gebruikers van manuele loopbanden duwen de band voort met hun voeten. De kracht van de voeten duwt de band vooruit. Bij elektrische loopbanden duwt een motor de riem vooruit. Volgende tabel geeft ook de verschillen tussen een manuele en een elektrische loopband.

Type

Voordeel

Nadeel

Manueel

Goedkoper omdat er geen motor nodig is

Kan blessures aan gewrichten en spieren veroorzaken

Cell

Neemt minder plaats in

Moeilijk om op te hardlopen

Cell

Relatief gemakkelijk te verplaatsen

Niet aanbevolen voor hardloop trainingen

Elektrisch

Duurzamer

Meestal een dure investering

Cell

Eenvoudig om de snelheid aan te passen

Moeilijk te verplaatsen

Cell

Eenvoudig te bedienen

Cell
Cell

Meer opties

Cell

Veel mensen denken dat manuele loopbanden beter zijn voor trainingen maar eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Hoewel mensen extra kracht moeten gebruiken, zijn ze over het algemeen sneller uitgeput dan op een elektrische loopband. Dat resulteert in minder, en niet meer, verbrande calorieën. Een band dat continu beweegt aan verschillende snelheden houden mensen bezig op een elektrische loopband. De meeste fitness specialisten zullen dan ook een elektrische loopband aanraden behalve wanneer de persoon tot de top behoort op het vlak van fysiek.

Waarop letten bij aankoop

Loopbanden die schudden of plotselinge bewegingen produceren zijn niet aanvaardbaar. De leuningen moeten sterk genoeg zijn om het gewicht van de gebruiker te ondersteunen en mogen vrije armbewegingen niet blokkeren. Controleer of de band breed en lang genoeg is om normale stappen te zetten.

Manuele loopbanden

Manuele loopbanden kunnen afleidende geluiden maken die storen bij televisie kijken of bij het lezen van een boek. Consumenten kunnen vinden dat manuele loopbanden die opgevouwd zeer compact lijken enorm veel plaats innemen eenmaal ze uitgevouwd zijn. Recente design verbeteringen hebben dit al verbeterd maar kopers moeten toch altijd rekening houden met de draagbaarheid en het gemak om de manuele loopband op te bergen. Daarnaast zijn de stabiliteit, gemak om de loopband op te vouwen, gewicht en duurzaamheid belangrijke factoren.

Nieuwe elektrische loopbanden kunnen een groot budget vereisen. Daarom kunnen consumenten op zoek gaan naar goedkopere alternatieven zoals manuele loopbanden of crosstrainers.

Elektrische loopbanden

De prijzen van elektrische loopbanden kunnen erg hoog oplopen. Merknamen kosten vaak meer dan generieke loopbanden die je vaak vindt bij grote fitness centra. Geduld kan beloond worden wanneer je een tijdje wacht tot er aanbiedingen met kortingen zijn. (Heb je daar interesse in? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Wij sturen je dan een email bij aanbiedingen).

Consument moeten ook rekening houden met het type motor dat in een loopband zit. De kracht van de motor wordt meestal uitgedrukt in PK (paardenkracht). Echter, de schaal paardenkracht kan nogal verwarrend zijn voor consumenten. Voor elektrische loopbanden kijk je best voor loopbanden dat een ‘constant vermogen’ tussen 1,5 en 2,5 pk hebben. Maximum pk is minder belangrijk dan het constant vermogen. De meeste gebruikers van elektrische loopbanden gebruiken immers zelden meer dan de gemiddelde snelheden. Vermijd motoren met kortere garanties. Elektrische loopbanden zijn meestal voorzien van meer technische snufjes dan manuele. Vaak kun je zaken als het aantal verbrande calorieën en hartslag meten.

Met een elektrische loopband moet je in staat zijn om de helling van de loopband en de snelheid eenvoudig aan te passen tijdens gebruik. Denk ook na of je wilt dat er een waterfles houder voorzien. Sommige grotere elektrische loopbanden zijn ook voorzien van audio- of video-spelers.