De beste redenen om ’s ochtends te sporten

redenen om 's ochtends te sporten

Vandaag de dag worstelen we allemaal met het bijhouden van onze drukke agenda’s. We vergeten daarbij vaak om tijd voor onszelf vrij te maken. We zetten ‘gezond leven’ dan ook meestal onderaan onze prioriteitenlijst. Maar het is tijd om die denkwijze te veranderen en terug voor ons lichaam te zorgen. Met alle mogelijkheden om thuis te sporten en alle gezonde eetgelegenheden die her en der opduiken, is het gemakkelijker dan ooit om een gezonde levensstijl te hanteren.

De sleutel tot een gezond lichaam is een gezond hart. En om een gezond hart te hebben, wordt aanbevolen om 4 keer per week minstens een half uur te trainen. Je kan uiteraard op elk gewenst moment trainen. We hebben namelijk allemaal een druk leven. Maar ’s ochtends trainen kan enkele extra voordelen meebrengen die je trainingsroutines een stap verder kunnen brengen. Hieronder hebben we enkele goede redenen opgesomd die benadrukken waarom ’s ochtends trainen meer voordelen biedt in vergelijking met andere momenten op een dag.

Biologisch voordeel

’s Ochtends produceert ons lichaam de maximale hoeveelheid testosteron. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het creëren van spiermassa. Dus, als we ’s ochtends trainen, wanneer het testosteronniveau het hoogtepunt bereikt, zullen we merken dat onze workout efficiënter is om spiergroei te stimuleren. Op die manier zullen we onze doelstellingen eerder bereiken dan we misschien hadden verwacht of gehoopt.

’s Ochtends trainen creëert tijd voor de rest van de dag

’s Ochtends vroeg zijn er geen andere dingen waar je mee bezig moet zijn. Niemand weet precies wat er in de dag zal gebeuren. Misschien moet je eerder naar het werk of moet je overwerken. Of misschien heb je ’s avonds belangrijke plannen. Als je aan het begin van elke dag klaar bent met trainingsroutine, nog voor wanneer je dag anders zou beginnen, hoef je geen plannen met vrienden of collega’s op te offeren om te trainen. Omgekeerd geldt natuurlijk ook, dat je geen workout hoeft over te slaan om wat met je vrienden te kunnen doen. Het is dus een win-win situatie. Dus geniet van je training in de vroege ochtend en ga dan verder met je normaal dagschema.

Meer vet verbranden

Het is bewezen dat trainen met een lege tot 20% meer calorieën kan verbranden dan een training na een maaltijd. Een andere reden waarom een ochtendtraining meer vet kan verbranden is de EPOC. Wat is die EPOC? Het staat voor Excess Post-Exercise Oxygen Consumption. Of gewoon een afterburn wat een verhoogde hoeveelheid zuurstofinname is. Dit betekent dat je sneller en dieper kunt ademen wat een biologische manier is om calorieën te verbranden.

Je kunt jezelf van onbedwingbare honger besparen

Een studie bewees dat vrouwen zich minder zouden concentreren op enkele foto’s die voedsel bevatten als ze ’s ochtends trainden. Een training van 45 minuten vermindert de eetlust en verhoogt de fysieke activiteit. En als het echt je bedoeling is om calorieën te verliezen en een gezond leven te leiden, dan zal het weerstaan aan snacks en ander eten niet zo moeilijk zijn als je het zwaarste deel van de dag al gedaan hebt, het sporten.

Je zult je de rest van de dag lichter, leuker en beter voelen

Nu begrijpen we het oude gezegde: “ochtendstond heeft goud in de mond”. Endorfines, die soms bekend staan als de “feel good” hormonen, komen vrij bij het sporten. Deze hormonen helpen je de rest van de dag beter te voelen en helpen je je beter te concentreren. Dus als je ’s ochtends traint, zul je de rest van de dag waarschijnlijk betere geconcentreerd zijn en je energieker voelen. Bovendien zullen de endorfines je gedurende de dag voor een minder gestresseerd gevoel zorgen. Ook toonde een onderzoek aan dat tijdens de ochtendtraining de hippocampus wordt ontwikkeld die verantwoordelijk is voor het leren en memoriseren van vaardigheden. Bovendien, als je de dag met energie start, heb je een sterke motivatie om het op dezelfde manier voort te zetten.

Je kunt genieten van een rustige en ontspannen sfeer

Rond 5u tot 7u is de omgeving op zijn puurst. De meeste mensen worden wakker, er is nog relatief weinig verkeer op de baan, geen operationele industrie, de zon komt op, planten en bomen beginnen hun fotosyntheseproces om zuurstof te produceren en vogels tsjilpen. We zouden kunnen zeggen dat het de beste tijd van de dag is, waar je zuivere zuurstof kunt krijgen zonder te veel vervuilend stof in de lucht. Deze tijd is het belangrijkst voor mensen met astma of ademhalingsproblemen. Je kunt yoga doen of een wandeling maken in het park voor een lichte training. Deze lucht is gunstig voor veel gezondheidsproblemen. We weten allemaal dat in een omgeving met zuurstofgebrek onze lichaamsmoeheid het grootst is door een lagere toevoer van zuurstof naar onze spieren en er een grotere productie van melkzuur in de spieren optreedt. Daarom is de ochtend het perfecte moment om te trainen en het maximale uit je workout te halen.

Je zult je voldaan voelen

Iedereen heeft een beetje een schuldgevoel op het einde van een luie dag. Per slot van rekening is er zoveel dat je gedurende de hele dag had kunnen doen. Soms hebben mensen dat gevoel zelfs als ze wel veel werk verzet hebben. Maar als je aan het begin van elke dag een goede training achter de rug hebt, weet je dat je aan het einde van de dag geen schuldgevoel zult hebben omdat er al iets op je to do lijst gedaan is.

Je zit de rest van de dag in een gezondere routine

Wanneer je je dag gezond begint, heb je meer kans om gezondere keuzes te maken gedurende de dag. Een goed sport sessie in de avond wordt vaak beloond met een lekkere snack of soms zelfs junkfood omdat mensen denken dat ze het later gewoon er kunnen af werken. Maar als je de dag begint met goede hormonen door een goede sportsessie (een gezonde keuze), zul je die denkwijze waarschijnlijk de hele dag willen doorzetten en bijgevolg kiezen voor gezondere opties.

Je zult beter slapen

Een van de belangrijkste voordelen van de ochtendtraining is de slaap. Na een vermoeiende en drukke dag, is het enige wat je in principe mag voelen, de noodzaak om te slapen. Wanneer je ’s avonds thuiskomt na een drukke dag kan het best zijn dat je je te moe voelt om nog te beginnen aan een sportsessie.

Er zijn verschillende redenen om ’s ochtends wat vroeger op te staan om te sporten. Hierboven hebben we alvast de belangrijkste opgesomd. Het is altijd een kwestie van voorkeur om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te trainen. Maar we zouden aanraden om bovengenoemde voordelen toch in acht te nemen. Op die manier kun je je verwachte resultaten snel bereiken. De meeste mensen die vroeg sporten, zijn het erover eens dat ze de beste tijd van de dag hebben gekozen. Vertel ons tot welke groep mensen je behoort en deel je tips en meningen met ons.